Duurzame videocontent voor jouw marketingplan? Vijf insidertips!

De inzet van video in het medialandschap is de afgelopen jaren intens geëxplodeerd.

Video is overweldigend aanwezig. Wereldwijd wordt er elke minuut 400 uur aan video naar YouTube geüpload en kijken we 1 miljard uur per dag naar het videoplatform. Video kan als content marketing tool niet meer ontbreken in de moderne marketingstrategie. Iedereen kent de voordelen inmiddels wel: meer zichtbaarheid, betere vindbaarheid in Google dankzij YouTube, de conversieratio van video naar een actie (kopen, informeren) en natuurlijk de impact die een goede video heeft.

Om blijvende impact met video te bewerkstelligen, is het raadzaam om niet met alle trends mee te gaan. Voor je het weet heeft de tijd jou ingehaald. Denk bijvoorbeeld aan al die Coronavideo’s die als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten op menig tijdlijn:

Pianomuziek, beelden van de lege stad gecombineerd met de smartphonebeelden van de thuiswerker, het saamhorige ‘samen zijn we sterker’ einde, zoals deze video treffend laat zien. Zodra er een parodie verschijnt, dan weet je dat het genre uitgestorven is en zichzelf opnieuw moet uitvinden. In deze blog willen we daarom ingaan op hoe je duurzame videocontent voor jouw business kunt ontwikkelen. Dus mocht je op korte termijn zelf video’s gaan maken of laten maken, let dan op de volgende punten

1. Platform

Bepaal je platform: website of mobile first? Zodra je dat hebt bepaald, weet je ook in welk formaat je gaat draaien: 16-9 of toch Instagram-first? Oftewel, moet jouw video verticaal of vierkant zijn? Voor een social videocampagne filmen wij al het materiaal in 4K en liggend (horizontaal). Zodat je in de montage de video nog kan uitsnijden en croppen, zonder dat je kwaliteitsverlies hebt. Film hierbij het onderwerp altijd in het midden en 20% wijder, zodat je altijd genoeg restruimte hebt.

2.A- Roll versus B-Rol

Je interviews en talking heads zijn de A-Roll. Wat is de B-Roll? Dat zijn alle extra beelden om je video te verrijken. Met je B-Roll laat je bijvoorbeeld de locatie zien – beelden met een drone geschoten werken goed hierbij. Het kunnen slow-motion en andere sfeerbeelden zijn. Maak genoeg B-Roll zodat je meerdere video’s en varianten kan editen. Met B-Roll kan je beeld toevoegen om je verhaal te verduidelijken en te verbeteren. In je A-Roll is de persoon aan het woord, maar in je B-Roll kun je dezelfde boodschap overbrengen! Ook kan je met het geschoten B-roll kleinere edits maken als teaser, of als een korte versie. Zo kan je je bereik van je video geplaatst op Facebook of Instagram boosten met een Instagram Story. Wij maken vaak gebruik van stabilizers (gimbals, sliders) om hele cinematische B-Roll te schieten. Je production value gaat hiermee omhoog, en daarmee ook de waardeperceptie van jouw business. Je kan nooit genoeg B-Roll hebben, dus schiet lekker veel. Less is zeker niet more!

3. Let op continuïteit

Maak video’s die herbruikbaar zijn. Mocht je nog eens dezelfde video willen inzetten en opfrissen, dan hoef je slechts een paar shots te wisselen. Of alleen de vormgeving van de teksten en titels aan te passen. Probeer te voorkomen dat jouw video seizoensgebonden wordt. In een exterieurshot waarbij het nadrukkelijk koud is, sneeuwt of waar mensen dikke winterkleding dragen, verliest de video zijn geloofwaardigheid als je de video gedurende een ander seizoen wilt inzetten. Andersom geldt hetzelfde met zomerse topjes en teenslippers in beeld. Ook hierbij helpt het als je veel B-Roll hebt. Je kan er in de montage heel veel kanten mee op.

4. Wees beeldend, letterlijk.

Het is belangrijk om begrijpbaar te zijn zonder geluid. Je beelden moeten al een verhaal vertellen. Als het aan een verhaal ontbreekt, gebruik dan teksten om een rode draad aan je video toe te voegen. Het is een gegeven dat op mobile en je desktop het geluid vaker uit staat dan aan. Zeker als je onderweg bent in het OV of aan het ‘werk’ op kantoor. Het dwingt jou als content creator ook om visueel te denken. Zie bijvoorbeeld de video’s die wij voor o.a. Essilor hebben gemaakt om klanten te informeren over de Coronamaatregelen die optiekzaken hebben ingevoerd. De video (opgeleverd in 3 talen) is ook zonder de voice-over heel goed begrijpbaar door de visuele cues en on-screen teksten.

5. Portretrecht

Leg portretrechten vast. Als je een company brand video maakt, probeer dan mensen intern in je bedrijf te enthousiasmeren om voor de camera te verschijnen als zichzelf.  Vergeet dit niet goed af te spreken en zwart-op-wit op papier te zetten. Anders heb je een campagnevideo met mensen in beeld die mogelijk al elders werken en die achteraf eisen om zichzelf uit de video te laten schrappen. Gebruik hiervoor quitclaims-formulieren of andere formulieren die de AVG-rechten goed afdekken.

Dit waren onze 5 tips om – ook op lange termijn – handig gebruik te maken van je videocontent.  Wil je ook zien hoe wij achter de schermen aan de slag zijn om snappy videocontent te maken, volg ons dan ook op Instagram en Facebook!

Laat een blijvende
indruk achter

Een doeltreffende bedrijfsvideo laten maken? Neem contact op!