7 best practices om jouw salesvideo tot een succes te maken

Het zal jou vast niet ontgaan zijn, maar impactvol contact maken met jouw klanten of relaties is lastiger dan ooit. Vak- en consumentenbeurzen gaan niet door en je kan niet of nauwelijks fysiek afspreken. Hierdoor is het uitdagender om de voordelen van jouw (nieuwe) product over te brengen. Online gevoel krijgen bij een product blijft lastig, zowel bij een B2B doelgroep als bij de directe eindgebruiker, de consument.

Veelal verplaatst deze vorm van communicatie zich nu naar livestreams, online congressen, virtuele trainingen of gewoon op de website / webshop. En als je dit voor het eerst doet kom je al aardig wat valkuilen tegen waar je blind in stapt. Wij hebben het afgelopen jaar brillenmerken, spellenfabrikanten, elektrische fietsen en automotive succesvol geholpen met product -en salesvideo’s en geleerd om de meeste valkuilen te voorkomen. (Ik zal in het vervolg en voor de consistentie van het verhaal de term ‘salesvideo’ aanhouden, hoewel productvideo’s natuurlijk ook de sales moeten bevorderen).

Wil jij ook leren van onze ervaringen en weten hoe je de grootste valkuilen bij het maken van salesvideo’s kunt voorkomen? Lees dan onze 7 insidertips:

1. Begin met het eind voor ogen

Stephen Covey beschrijft het als eerste van zijn 7 bekende eigenschappen (7 habits of highly effective people). En het is ook een eigenschap die op jouw salesvideo van toepassing is. Bepaal hoe het eindresultaat eruit moet zien door middel van een moodboard of storyboard. Dit hoeft niet zeer gedetailleerd, mits er maar een begin, een midden en een eind in staat. En werk desnoods met stockmateriaal om jouw moodboard zoveel mogelijk te verrijken. Tijdens het opnemen is er natuurlijk veel ruimte voor improvisatie en creatieve ideeën, maar je hebt in ieder geval een duidelijk vertrekpunt en een lijstje die je kan afvinken.

2. Ga van situatie naar oplossing

Afhankelijk van je product kan het goed werken als je begint met een probleemstelling en marktfeiten. Wat zijn trends en ontwikkelingen in de markt, hoeveel % van de doelgroep kocht een soortgelijk product of interesse in. Hoe heeft zijn voorganger gepresteerd en waarom is dit de toekomst of is de verwachting dat dit goed gaat verkopen. Neem je klant mee. Vanuit marktinfo werk je toe naar hoe jouw product hier een antwoord op geeft. Maakt het een logisch gevolg. En eindig met een duidelijke call-to-action of een scherm waarin de beschikbaarheid en samenvatting te zien is.

Daarmee komen we bij tip 3:

3. Beperk het aantal USP’s

Beredeneer vanuit de vraag wat deze video voor je moet doen en bepaal dan welke USP’s je echt nodig hebt om dat doel te behalen. Less is more. De kunst is om het niet te hard te willen verkopen zodat juist het tegenovergestelde gebeurt. Houd het bijvoorbeeld bij 3 sterke punten waarvan je doelgroep die zeker gaat onthouden. Bij een elektrische auto kan dat zijn ‘actieradius’ of ‘oplaadtijd’, of ‘de accu zit in de bodem van de auto, waardoor je heel veel ruimte tot je beschikking hebt’. Bij een familiespel kun je aantoonbaar maken dat het een trend is om bijvoorbeeld thuis met het gezin de schermtijd te willen verminderen. Je kunt de overige specs natuurlijk wel noemen, maar zet dit kort in bulletpoints op je website. Voor meer details kan je altijd naar de begeleidende (digitale) brochure of flyer verwijzen of in een toelichting bij een persoonlijk gesprek.

Bekijk deze uitgebreide productvideo van Mercedes-Benz eVans gegoten in een vast format. Hiermee neem je de kijker op een herkenbare manier door de specs en voordelen van de elektrische wagens van Mercedes-Benz Vans. Dit is één productvideo uit een serie van acht.

Deze productvideo voor de QWIC Atlas is in één dag opgenomen op een buitenlocatie. Door middel van een storyboard en shotlist wisten we meteen welke shots we moesten maken tegen welke achtergrond.

4. Details.

Neem zo veel mogelijk B-Roll op van jouw product en breng dit larger than life in beeld. Wat op het eerste gezicht niet opvalt, kan je met video flink uitvergroten. Hierdoor kun je met heel weinig woorden en in zeer korte tijd een gevoel overbrengen. Beelden blijven langer hangen dan gesproken tekst en zien is geloven.

5. Kwantiteit

Als je een studio huurt en alles mooi belicht, neem dan zo veel mogelijk producten mee om video’s van te maken, ook als je nog beschikt over prototypes of samples die nog in productie worden genomen. Dit drukt de kosten per video. In dit geval telt kwantiteit dus zeker mee. Je laat een breed gamma aan artikelen zien, waardoor je meerdere doelgroepen kan aanspreken. In een studio je kan in korte tijd je hele arsenaal aan producten filmen en content verzamelen waar je voor langere periode gebruik van kan maken.

6. Zorg voor restruimte in je shots en schiet in de hoogste resolutie.

Dit is een tip om de shots zo vorm te geven dat jouw product niet beeldvullend vastgelegd wordt, maar dat er ruimte omheen is. Voor een mooie fiets in de natuur of auto kan je links of rechts 30%-50% ruimte overlaten, zodat je met teksten in beeld kunt werken. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om je beeld uit te snijden als je 4K of hoger schiet, zodat je van een horizontaal plaatje ook een verticaal formaat kan maken voor op je socials. Hou in dat laatste geval voldoende afstand van het object zodat uitsnijden nog kan.

7. Zorg voor de juiste omgeving

Afhankelijk van je product en budget, kan je een productshoot prima buiten doen in één dag(deel). Een buitenlocatie zorgt altijd wel voor een extra uitdaging: het weer. Heb je meer controle nodig of moet alles er perfect uitzien en alle producten hetzelfde uitgelicht, dan is een studio de juiste keuze. Hier heb je alle controle over de omstandigheden. En met een witte, zwarte of gekleurde achterwand, knalt jouw product van het scherm!

Dit waren onze 7 tips om jouw sales video nog doeltreffender te maken. Wil je ook zien hoe wij achter de schermen aan de slag zijn om succesvolle videocontent te maken, volg ons dan ook op Instagram en Facebook.

Laat een blijvende
indruk achter

Een doeltreffende bedrijfsvideo laten maken? Neem contact op!